Ubuntu Server Detayları

01. Sanal Bellek Oluşturma ve Başlatma

Aşağıdaki komutlar ile “/var/swapfile” dosyasında sanal bellek (Swap Memory) oluşturuyoruz. “count=10000” parametresine, oluşturacağımız sanal bellek boyutunu MegaBayt cinsinden tanımlıyoruz. (10 GB = 10000 MB)


02. Sanal Belleği Reboot Sonrası Otomatik Başlatma

Yukarıda yazdığımız kodlar sunucumuz yeniden başlatılana kadar çalışacaktır. Peki her yeniden başlatma sonrası bu kodları tekrar mı çalıştıracağız? Tabii ki de: Hayır 🙁 Aşağıdaki komutlar ile bu dertten kurtulacağız.


03. Sanal Belleği Silme

Sanal belleği sunucumuz restart olana kadar siler. Başlangıçtan yani Reboot sonrası da otomatik başlatılmasını da iptal etmek istiyorsak 02 numaralı adımda yaptığımız işlemi geri alacağız. nano editor ile dosyayı açıp en son eklediğimiz satırı sileceğiz.


04. Sunucumuza Uzaktan Dosya İndirme (Download)

Ülkemizdeki internet bağlantı hızlarına hiç değinmiyorum bile… Bulgaristan’ın 200 haneli köyünde bağlantı hızını bizzat 1 hafta boyunca test ettim. 50 Mbps Download / 50 Mbps Upload hızlarında internet erişimine sahipler. Yani saniyede ortalama 6 MegaBayt Download, 6 Megabayt Upload. İnanılmaz değil mi? Lafı uzatmadan konumuza geri dönelim.
Hosting firmanızı değiştirmek istiyorsunuz? Ftp, Mysql yedeklerinizi kolayca yeni sunucunuza “wget” komutu ile indirebilirsiniz. Sizi büyük bir dertten kurtaracaktır.


05. Sunucumuzda Bir Klasörü Nasıl Zipleriz?

Sitenizin yedeğini almak istiyorsunuz. O da ne! 9.000 dosya tek tek inmesini mi bekleyeceksiniz? 9.000 dosya tek tek eksiksiz iner mi ki? İnmez! Derdimize derman olacak komutu aşağıda belirtiyorum.

Eğer sunucumuzda zip ve unzip paketleri yüklü değilse aşağıdaki komutları çalıştırın. Yüklü olsa bile korkmadan çalıştırabilirsiniz. Yüklü ise “Zaten yüklenmiş” mesajını yazacaktır.


06. Sunucumuzda Ziplenmiş Bir Dosyayı Nasıl Açarız? (Extract)


07. Sunucumuzda Dosya veya Klasör Araması Nasıl Yaparız?


08. Sunucumuzda Herhangi Bir Klasörün Boyutunu Nasıl Öğreniriz?


09. Sunucumuzda Herhangi Bir Kullanıcıyı Nasıl Sileriz?


10. Sunucumuzda Bir Klasörü Nasıl Tar.Gz ile Sıkıştırırız?


11. Sunucumuzda Tar.Gz ile Sıkıştılmış Bir Dosyayı Nasıl Açarız?

Bu sayfa 1.187 kez görüntülendi.

Ahmet

Sıradan bloglardan birisi :)

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir