PhpStorm ile File Watchers ve Actions on Save İşlemleri

Merhaba,
Bu yazımda PhpStorm ile File Watchers (Dosya İzleyicileri) oluşturma ve bu dosya izleyicilerinin, dosya değiştikten sonra Actions on Save (Kaydetme Esnasındaki Eylemler) adımlarından bahsedeceğim.

01. Neden bu işlemlere ihtiyaç duyuyoruz?

Aslında birçok nedeni var. Temelde, projenin kod kalitesini, standardını, estetiğini sağlamak ve ayrıca kod stili tartışmalarına son vermek amacıyla (:swh) ihtiyaç duyuyoruz.

02. File Watchers nedir?

Dosya izleyicileri anlamına gelir. Bir dosyanın oluşmasını, değiştirilmesini ya da silinmesini takip eder.

03. Actions on Save nedir?

PhpStorm üzerinde tanımladığımız file watchers’lara kaydetme eylemi oluşmadan önce çalıştırmamızı sağlayan bir işlemdir.

04. Laravel Pint Örneği

Taylor’ın da belirttiği gibi minimalistlere yönelik düşünceli bir PHP kod stili düzelticisidir. Laravel Pint, PHP-CS-Fixer üzerine kurulmuştur ve kod stilinizin temiz ve tutarlı kalmasını sağlamayı kolaylaştırır.

Laravel Pint aslında PhpStorm 2023.2 versiyonunda built-in olarak dahil oldu ama biz yine de sanki yokmuş gibi örneğimizi verelim 🙂

05. Prettier JS Örneği

Prettier birçok dili destekleyen kod formatlayıcısıdır. Ayrıca oldukça geniş bir topluluğa sahip ve kod editörlerine genelde built-in olarak dahil olmaktadır. Biz yukarıdaki örneğimizdeki gibi yokmuşçasına devam edelim 🙂

Prettier’i iki farklı şekilde kullanıyorum. Açıkçası tek başıma geliştirdiğim projelerimde, global bir paket ve global bir config kullanıyorum ve her projede tek tek tanımlamak zorunda kalmıyorum. Örneğimizi global config ile inceleyelim.

06. Prettier CSS Örneği

07. Actions on Save Örneği

Aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi istediğimiz File Watcher’ları aktif/pasif yapabiliyoruz.

08. Detaylar

Yukarıdaki işlemlerde global bir paket ve global bir config kullandığımdan bahsetmiştim. Siz de global bir paket kullanırsanız mac-os üzerinde ilk kez çalıştırdığınız file permission hatası almanız kaçınılmaz olacaktır. Bu hatadan kurtulmak için aşağıdaki “change owner” komutunu kullanabilirsiniz.


❯ npm -g list
/opt/homebrew/lib
├── [email protected]
├── [email protected]
├── [email protected]
└── [email protected]

sudo chown -R $USER /opt/homebrew/lib/node_modules

Bu sayfa 483 kez görüntülendi.

Ahmet

Sıradan bloglardan birisi :)

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir